Zo maak je zelf een kast

Kasten zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Iedereen heeft in huis dan ook wel een aantal kasten staan, die op hun tijd toe zijn aan vervanging. Kun je in de woonwinkels nu geen perfect exemplaar vinden die helemaal aansluit bij jouw wensen en woonstijl? Maak dan zelf een nieuwe kast! Het maken van een kast vergt enige voorbereiding, maar is niet erg moeilijk. Je werkt immers vooral met rechte planken. Dus wil jij graag een nieuwe boekenkast, kledingkast, inbouwkast of ladekast, dan lees je hier meer over hoe je deze zelf kunt maken.

De voorbereiding

Je begint natuurlijk met een goede voorbereiding van je project. Dit begint met het maken van een ontwerp. Misschien heb je al een duidelijk beeld van hoe je toekomstige kast eruit moet komen te zien, maar meestal zul je enige inspiratie op moeten doen. Op Pinterest vind je bijvoorbeeld talloze foto’s van mooie kasten en DIY-projecten. Bedenk hierbij wat voor functie de kast moet krijgen, met betrekking tot de indeling en uitstraling. Als je hebt besloten hoe de kast eruit gaat zien, maak je het ontwerp. Het is belangrijk dat je alle afmetingen nauwkeurig op schaal en zo gedetailleerd mogelijk tekent. Houdt rekening met de plek van schroefgaatjes en handgrepen. Ben je nu niet zo handig met het ontwerpen, dan vind je op internet ook allerlei bouwtekeningen als voorbeeld.

Materiaal kiezen

Je kunt voor de kast kiezen uit verschillende houtsoorten die allemaal hun eigen karakter hebben. De een is steviger, de ander vochtbestendig en weer een ander makkelijk te verwerken. Voor een kast zit je eigenlijk altijd wel goed met MDF en spaanplaat, relatief goedkope en makkelijk te verwerken soorten. Echter kunnen deze niet goed tegen vocht. Daarvoor zou je beter vuren of grenen kunnen gebruiken. Ga je liever voor een meer kostbare houtsoort, dan kun je bijvoorbeeld eiken of beuken kiezen.

Puntjes op de i

Aan de hand van je ontwerp gebruik je het materiaal om de kast in elkaar te zetten. Om de kast af te maken kun je nog allerlei extra’s toevoegen, zoals led strips. Dit zijn flexibele lichtsnoeren met led lampjes op het snoer gesoldeerd. Super handig dus wanneer je verlichting in de kast wilt. Je kunt kiezen uit verschillende lichtkleuren, van warm wit tot helder wit en koud wit. Alles wat je bij de led strip nodig hebt is een controller, een voedingsadapter en een afstandsbediening. Met de afstandsbediening kun je het licht vervolgens aan- en uitschakelen, dimmen en kleurtemperatuur kiezen. Je kunt ook kiezen voor een led dimmer touch, waarmee je via een wandbedieningspaneel het licht bedient.

Similar Articles

Pakwerk.nl

Hoi! Welkom op Pakwerk.nl. Pakwerk.nl is de blog magazine waarop je van alles en nog wat terug kan vinden. Oorspronkelijk zijn we begonnen met het bloggen over fashion, uiteindelijk hebben we dit uitgebreid naar verschillende categorie├źn zoals wonen, tech en reizen. Kijk gerust nog even verder op ons blog!

Wil je samenwerken met Pakwerk.nl? Neem dan contact op via onderstaande button.

Populaire blogs

Werk aan je werkgeluk: voorkom dat je overspannen of burnout raakt

Werken in de zorg is een prachtig en dankbaar beroep. Het geeft voldoening om mensen te helpen en te ondersteunen in hun gezondheid en...

Alle belangrijke voedingssupplementen kan je nu online bestellen

Genoeg in beweging blijven is voor de meeste personen erg belangrijk. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je een fit en...

De voordelen van het inschakelen van een schoonmaakbedrijf

Een schoon en georganiseerd kantoor of huis kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven en werk. Het bijhouden van de schoonmaak kan...