ATEX verlichting

Dit wordt een vrij technische blog, dus ik ga mijn uiterste best doen om het zo goed mogelijk uit te leggen. Laten we bij het begin beginnen, wat is ATEX en waar staat het voor? Het gaat hier om explosieveiligheid en explosiegevoelige omgevingen. Hier is speciale verlichting voor ontworpen die het label ‘ATEX’ dragen. ATEX staat voor ATmosphéres EXplosibles’.

Bedrijven en organisaties die werken met explosieve brandbare gassen en explosiegevoelige  stoffen moeten in de EU aan bepaalde ATEX richtlijnen voldoen.

Wat houdt ATEX verlichting in?

ATEX verlichting is verlichting dat explosieveilig is. In normale licht armaturen kan kortsluiting ontstaan waar een vonk kan plaats vinden. Wanneer deze vonk in aanraking komt met explosiegevoelige stoffen of brandbare gassen kan dit zorgen voor een levensgevaarlijke situatie.

ATEX verlichtingen zijn gemaakt van explosieveilige en waterdicht materialen. Waardoor de vonk die wellicht kan ontstaan geen contact kan maken met de omgeving. Voorbeelden waar zulke verlichting kan hangen zijn chemische industrieën, verffabrieken en overslag van los product.

De verschillende zones

Er zijn verschillende zones die aan een ATEX gekoppeld kunnen worden. Deze verschillen van 0, 1, of 2 voor brandbare gasmengsels, en 20, 21, of 22 voor explosiegevoelige stoffen die in de atmosfeer te vinden zijn. Hieronder een korte uitleg per zone.

Gasmengsels:

  • Zone 0: een omgeving of gebied met zone 0 heeft gedurende een lange periode of constant explosief gasmengsel in de atmosfeer. De benchmark hier is een periode van minimaal 1000 uur per jaar.
  • Zone 1: hierbij geldt ook dat er explosief gasmengsel in de atmosfeer te vinden is maar voor kortere periodes. Tussen de 10 en 1000 uur per jaar is in deze zone explosief gasmengsel te vinden.
  • Zone 2: Hier komt het minst explosief gasmengsel in de atmosfeer voor. Voor zone 2 is de benchmark minder dan 10 uur per jaar explosief gasmengsel in de atmosfeer.

Voor de explosieve of brandbare stoffen werkt dit hetzelfde. Zone 20 is gedurende langere periode of constant explosieve brandbare stoffen in de atmosfeer. In zone 21 minder en in zone 22 het minst.

Omdat de zones op elkaar lijken is er ATEX verlichting ontworpen die gebruikt kan worden in allebei de zones. Voor de explosieve stoffen wordt er naar andere technische aspecten gekeken, maar de praktijk leert dat een ATEX verlichting voor beide zones gebruikt kan worden. Om een voorbeeld te noemen, bestaat er ATEX verlichting. Dit soort verlichting is dus te gebruiken in een zone waar explosief gasmengsel en/of explosieve brandbare stoffen in de atmosfeer te vinden zijn.

Similar Articles

Pakwerk.nl

Hoi! Welkom op Pakwerk.nl. Pakwerk.nl is de blog magazine waarop je van alles en nog wat terug kan vinden. Oorspronkelijk zijn we begonnen met het bloggen over fashion, uiteindelijk hebben we dit uitgebreid naar verschillende categorieën zoals wonen, tech en reizen. Kijk gerust nog even verder op ons blog!

Wil je samenwerken met Pakwerk.nl? Neem dan contact op via onderstaande button.

Populaire blogs

Een LED scherm buiten: een goede investering voor evenementen

Ben je van plan om een evenement buiten te organiseren, en ben je op zoek naar een mooie toevoeging? Een LED scherm buiten kan...

Hoe zorg je er voor dat je kamer prettig is om in te slapen?

Iedereen heeft natuurlijk een slaapkamer nodig. Dit is namelijk de plek waar je slaapt. Echter is het soms lastig om te weten of je...

Grote maten dameskleding shoppen voor de Kerst

Wil jij er komende Kerst ook weer eens schitterend bij lopen? Dan is het nu het moment om eens, online, te gaan shoppen bij...