Operational lease en financial lease: wat is het verschil?

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om een auto te leasen. Dit houdt in dat de auto niet helemaal van de bestuurder is, eigenlijk is het een auto in leen behalve in bepaalde gevallen. Doordat er verschillende manieren zijn om een auto te leasen is er voor veel mensen een passende mogelijkheid om toch een auto in hun bezit te hebben. Er zijn twee bekende manieren om zakelijk een auto te leasen namelijk operational lease en financial lease. Hier wordt kort uitgelegd wat het verschil tussen deze twee manieren zijn en in welke situatie één van deze twee het beste bij je zou passen.

Operational lease

Bij deze vorm van leasen word de uitgekozen auto geen bezit van degene die leaset. De auto blijft in bezit van de maatschappij en hier betaal je ook voor. Het voordeel van deze vorm van leasen is dat de verantwoordelijkheid van het risico dat een auto met zich meebrengt niet ligt bij de rijder maar bij de leasemaatschappij. Natuurlijk moet je bij zelf veroorzaakte schade eigen risico betalen maar kosten voor de verzekeringen en reparaties zitten vaak bij de prijs inbegrepen. Dit kan een zorgeloos gevoel geven. Het nadeel is tegelijkertijd dat de auto niet in je eigen bezit is. Dit betekent dat je niet kan doen en laten, iets wat wel mogelijk is wanneer je een eigen auto hebt. Het is ook mogelijk om voor een short lease auto te gaan, dit is flexibeler en je zit hierbij niet vast aan een langdurig contract.

Financial lease

Een tweede veel gekozen optie is een manier van leasen waarbij je afbetaald in plaats van dat je per maand een bedrag betaalt dat in teken staat van een lening. Hierbij draagt de bestuurder meer verantwoordelijkheid over de rijkosten en de verzekeringen. Bij de meeste lease auto’s is er sprake van een kilometer aantal dat gereden kan worden. Ook bij shortlease zakelijk en financial lease is dit het geval, wanneer je meer kilometers rijdt moet je bij betalen. Het grote voordeel van deze vorm van leasen is dat de auto meer onder je bezit valt en je dus ook meer beweegruimte hebt. Bovendien hoef je dus ook niet in één keer een groot bedrag aan een auto uit te geven. Wanneer de periode van leasen voorbij is kun je er vaak zelfs voor kiezen om de auto voor het resterende bedrag te kopen waardoor het voelt alsof je op langere termijn voordeliger uit bent. 

Similar Articles

Pakwerk.nl

Hoi! Welkom op Pakwerk.nl. Pakwerk.nl is de blog magazine waarop je van alles en nog wat terug kan vinden. Oorspronkelijk zijn we begonnen met het bloggen over fashion, uiteindelijk hebben we dit uitgebreid naar verschillende categorieën zoals wonen, tech en reizen. Kijk gerust nog even verder op ons blog!

Wil je samenwerken met Pakwerk.nl? Neem dan contact op via onderstaande button.

Populaire blogs

Omgaan met het verlies van een dierbare

Het verliezen van een dierbare is een zwaar maar onvermijdelijk proces. Wie dit ook is, het doet altijd pijn. Dat vinden we erg vervelend...

Op zoek naar een vakantie? Ga op stedentrip

Zie jij het niet zitten om dagen lang op het strand te liggen? Dan is deze tekst zeker iets voor jou. Naast een zon,...

Een opslagruimte huren 

Op zoek naar een opslagruimte voor het opslaan van persoonlijke spullen? Dan zit je hier op het juiste adres! In Nederland zijn er verschillende...