Maak je tuinmeubilair klaar voor de zomer

Of je nu houten stoelen hebt of een metalen tafel, elk materiaal heeft z’n eigen handleiding als het gaat om schoonmaken. Hout vraagt bijvoorbeeld om een zachte aanpak met een mild schoonmaakmiddel, terwijl metaal soms wel wat hardnekkiger schrobben kan hebben. Gebruik een spons of zachte borstel om krassen te voorkomen en spoel alles goed af met de tuinslang.

Naast het schoonmaken is het belangrijk om je meubels te beschermen tegen de elementen. Behandel hout met een beschermende olie of lak zoals Osmo en overweeg om metalen meubels met een roestwerende spray te behandelen. Zo blijven ze niet alleen deze zomer, maar nog vele seizoenen mooi.

Slim opbergen in herfst en winter

Als de bladeren vallen, wordt het tijd om na te denken over waar en hoe je jouw tuinmeubilair gaat opbergen. Idealiter zet je ze binnen in een droge, geventileerde ruimte zoals een schuur of garage. Heb je die ruimte niet, overweeg dan een beschermhoes die waterdicht is maar toch ademt.

Zorg dat je meubels schoon en droog zijn voordat je ze opbergt, om schimmel en roest te voorkomen. Stapel stoelen op elkaar om ruimte te besparen en demonteer tafels als dat mogelijk is. Een beetje extra moeite in de herfst betekent een stralend terras wanneer de lente weer begint.

Onderhoudstips voor een stralend terras

Een terras is pas echt uitnodigend als het er netjes bij ligt. Regelmatig vegen helpt om bladeren, vuil en ander organisch materiaal dat groene aanslag kan veroorzaken – denk aan algen en mossen – weg te houden. Vooral in vochtige schaduwrijke hoeken wil dit nog wel eens ophopen.

Voor die hardnekkige groene aanslag is er speciale groene aanslag reiniger die het werk lichter maakt. Deze middelen zijn ontworpen om algen en mossen efficiënt af te breken zonder al te veel schrobben. Lees altijd goed de instructies, want sommige reinigers moeten een tijdje intrekken voor het beste resultaat.

Voorkom schade door ongedierte

Ongedierte kan een ware plaag zijn voor je tuinmeubelen. Insecten zoals mieren kunnen nestelen in kieren en spleten, terwijl grotere dieren zoals muizen zich graag nestelen in opgestapelde kussens voor de winter. Natuurlijke afweermiddelen zoals pepermuntolie kunnen helpen om deze beestjes op afstand te houden.

Het is ook slim om regelmatig te controleren op nesten en deze voorzichtig te verwijderen. En denk eraan: voedselresten trekken ongedierte aan, dus houd het terras schoon en ruim etensresten direct op na een gezellige barbecue.

Duurzame keuzes voor langdurig plezier

Investeren in kwaliteit loont altijd als het gaat om tuinmeubilair. Duurzame materialen zoals teakhout of roestvrijstaal gaan langer mee en kunnen beter tegen de wisselvalligheden van het Nederlandse weer. Bovendien hoef je duurzame meubels minder vaak te vervangen, wat beter is voor zowel je portemonnee als het milieu.

Kies daarnaast voor onderhoudsproducten die milieuvriendelijk zijn. Veel reinigers bevatten chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je tuinplanten en het grondwater. Gelukkig zijn er genoeg ecologische alternatieven die net zo effectief zijn in het schoonmaken en beschermen van je buitenmeubilair.

Similar Articles

Pakwerk.nl

Hoi! Welkom op Pakwerk.nl. Pakwerk.nl is de blog magazine waarop je van alles en nog wat terug kan vinden. Oorspronkelijk zijn we begonnen met het bloggen over fashion, uiteindelijk hebben we dit uitgebreid naar verschillende categorieën zoals wonen, tech en reizen. Kijk gerust nog even verder op ons blog!

Wil je samenwerken met Pakwerk.nl? Neem dan contact op via onderstaande button.

Populaire blogs