Je eigen BV oprichten

Een van de belangrijkste redenen voor ondernemers om een bv op te richten is het beperken van de aansprakelijkheid. Als je een eenmanszaak hebt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Ga je failliet, dan ben je gedwongen je huis te verkopen en beland je in de schuldsanering. Is een BV oprichten iets voor jou? Lees je eerst goed in wat het precies is.

Wat is een BV nu precies?

De afkorting BV staat voor Besloten Vennootschap. De term ‘besloten’ houdt in de praktijk in dat de aandelen niet zomaar kunnen worden overgedragen aan iemand anders. De aandeelhouders zijn een besloten groep en enkel met goedkeuring kan een nieuwe aandeelhouder toe treden.

Één van de belangrijkste redenen voor het oprichten van een BV is het risico op aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak of VOF ben jij niet beschermd tegen claims of een faillissement. Gaat de onderneming failliet dan betekent dit vaak ook een persoonlijk faillissement. Een BV heeft daarentegen rechtspersoonlijkheid (het is als een ware een persoon maar dan enkel op papier). Dat betekent in hoofdregel dat de BV een schadeclaim kan krijgen of failliet kan worden verklaard zonder dat dit direct invloed heeft op jouw financiële situatie. Zelf je eigen BV oprichten? Stamrecht BV helpt je opweg!

BV Aandeelhouders

Een BV is makkelijk overdraagbaar. De BV bestaat namelijk uit “losse aandelen”. Je kunt zo’n aandeel eenvoudig overdragen, en daarmee draag je dan meteen een deel van je onderneming over. De (nieuwe) aandeelhouder heeft vervolgens niets met het dagelijks bestuur van de BV te maken. Hij is een ‘eigenaar op afstand’ en hij loopt geen risico. Dat kan bij eenmanszaak of bij een VOF allemaal niet. Daar kun je niet eenvoudig mede-eigenaren toelaten, want de onderneming is niet op te delen in ‘economische stukjes’. Bovendien: iemand die toetreedt tot een VOF loopt ook meteen risico op aansprakelijkheid. Om die reden zijn BVs geliefd bij investeerders. Dus als je verwacht in je onderneming investeerders aan te gaan trekken, dan loont het om je onderneming al in een vroege fase in een BV onder te brengen.

Verplichtingen van een BV

Een van de verplichtingen van een bv is het opstellen van jaarrekeningen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. Welke eisen hieraan gesteld worden, hangt af van de grootte van de bv. Als zzp’er val je onder de kleine ondernemingen en mag je in bepaalde gevallen een verkorte balans inleveren. Als je nalatig bent met het verstrekken of publiceren van de jaarstukken, kun je bij financiële problemen die hierdoor ontstaan, zoals een faillissement, wél persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Similar Articles

Pakwerk.nl

Hoi! Welkom op Pakwerk.nl. Pakwerk.nl is de blog magazine waarop je van alles en nog wat terug kan vinden. Oorspronkelijk zijn we begonnen met het bloggen over fashion, uiteindelijk hebben we dit uitgebreid naar verschillende categorieën zoals wonen, tech en reizen. Kijk gerust nog even verder op ons blog!

Wil je samenwerken met Pakwerk.nl? Neem dan contact op via onderstaande button.

Populaire blogs

Omgaan met het verlies van een dierbare

Het verliezen van een dierbare is een zwaar maar onvermijdelijk proces. Wie dit ook is, het doet altijd pijn. Dat vinden we erg vervelend...

Op zoek naar een vakantie? Ga op stedentrip

Zie jij het niet zitten om dagen lang op het strand te liggen? Dan is deze tekst zeker iets voor jou. Naast een zon,...

Een opslagruimte huren 

Op zoek naar een opslagruimte voor het opslaan van persoonlijke spullen? Dan zit je hier op het juiste adres! In Nederland zijn er verschillende...