Herken de meest voorkomende plagen op je kamerplant

0
1125

Ze zijn niet meer weg te denken uit het interieur. Of je nu gaat voor minimalistisch, retro, landelijk of modern: planten passen in iedere woonkamer.

Planten zijn niet alleen een lust voor het oog, maar hebben ook een positief effect op onze gezondheid. Niet alleen hebben veel planten een luchtzuiverende werking, ook verbeteren planten onze mentale gesteldheid. Zicht op groen maakt ons minder gestresst, en het verzorgen van planten heeft een therapeutische werking. 

Niet gek dat we allemaal massaal planten in huis hebben gehaald. Maar wie planten in huis heeft, weet ook dat ze goed verzorgd moeten worden. Zo kunnen planten ziek worden of geplaagd worden door beestjes. Dat laatste is met name vervelend, omdat de beestjes ook op andere planten in je kamer over kunnen springen. Zo kan binnen no-time je hele huis besmet zijn met bijvoorbeeld een plaag trips. Daarom is het van belang alert te zijn bij de eerste symptomen. Dit zijn de meest voorkomende beestjes in kamerplanten.

Trips

Trips is een klein vliegend insect. Omdat het kan vliegen, kan het eenvoudig naar andere planten verspreiden. Dat maakt trips een vervelende plaag in huis! Bovendien is hij lastig te bestrijden. Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het raadzaam je kamerplanten met regelmaat te besproeien met water. De beste manier om trips te bestrijden is tweeledig: ten eerste gebruik je aaltjes in de bodem van de grond, die de tripspopen opeten. Aaltjes kan je tevens inzetten om rouwvliegjes of emelten buitenshuis te bestrijden. Daarnaast roei je de volwassen vliegjes uit met behulp van gele vangplaatjes.

Wolluis

De wolluis, ook wel de witte luis genoemd, heeft zijn naam te danken aan zijn wol/was-achtige afscheiding op planten. Ook op de rug van dit beestje vindt je deze was. Dit type schildluizen kan op iedere plant voorkomen: ook je cactus of varen is niet veilig. Behandeling is noodzakelijk want als je dit niet doet zal je plant snel afzwakken en uiteindelijk sterven. Je kunt wolluis buiten met roofkevers bestrijden, maar binnen zul je aan de slag moeten met een mengsel van water en spiritus, of met afwasmiddel, azijn of groene zeep aan de slag gaan. Je zal dit dagelijks moeten herhalen tot de wolluis verdwenen is. Gelukkig besmet de wolluis niet snel andere planten. Een tijdrovende klus dus!

Bladluis

Deze beestjes zijn maximaal 1,5 mm groot, en hebben een mangovormig lichaam. Het lichaam kan veel kleuren hebben. De beestjes verspreiden zich lopend, vliegend of via huisdieren. De bladluizen zitten vaak op de onderkant van (jonge) bladeren. Deze plaag leidt tot gele of misvormde bladeren. Bovendien kan de honingdauw afscheiding een bron zijn van zwarte schimmel. Snel bestrijden dus!